top of page
Hartcoherentie training door Nina Wopkje

HARTCOHERENTIE TRAINING

Hartcoherentie is een eenvoudige en zeer krachtige ademhalings-tool, die je kunt inzetten bij klachten van allerlei aard. Bij pijnklachten, emotionele of mentale onrust, stress, burn out, herstel, en nog veel meer biedt hartcoherentie uitkomst. 

 

Je hoeft geen klachten te hebben om met hartcoherentie aan de slag te gaan. Het stemt je af op jouw lichaam, en brengt je altijd dichterbij jouw hart, en zo dus dichterbij jezelf en bij wat jij wilt in het leven. Het helpt je om koers uit te zetten en te varen op jouw eigen golven.

 

We hebben in onze huidige samenleving bijna allemaal een ontregeld zenuwstelsel, en dit stuurt ons functioneren en welbevinden aan. Juist ons zenuwstelsel wordt door hartcoherentie terug in balans gebracht en hersteld. Genoeg redenen dus om deze manier van ademen aan te leren.

 

It's a lifechanger. En dat is het ook voor mij geweest, ondanks dat ik al zolang zoveel persoonlijke ontwikkelingstools heb verzameld en toegepast. Ik ervaar meer rust door deze manier van ademen toe te passen op stressvolle momenten, en ik recupereer sneller.

Hieronder wat meer uitleg over hartcoherentie.

Indien je vragen hebt, laat het me zeker weten!

Oersysteem

Het oersysteem is vaak onze redding bij acuut gevaar. Het reflex- en het emotioneel brein werken samen en zorgen ervoor dat er een heel mechanisme in ons lichaam in werking treedt. Het bloed gaat grotendeels naar de spieren en levensbelangrijke organen, extra suiker gaat naar de bloedbaan, adrenaline en andere hormonen komen vrij. Dit geeft ons energie en brengt ons in een vecht - vlucht reactie. Denk maar aan de snelheid waarmee je je hand wegtrekt van heet water.

Toch is dit oersysteem ook actief als we lijden aan langdurige stress, angsten en emotionele conflicten. Er is onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor men uitgeput geraakt. Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, depressies, darmklachten, opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid, sterk emotioneel zijn, burn out, etc. kunnen hiervan de gevolgen zijn.

 

Goed nieuws!

Dit proces is omkeerbaar als we ons psychisch en lichamelijk kunnen herstellen. Dit kan door de beoefening van hartcoherentie.

 

Wat is hartcoherentie ?

Het hart geeft meer signalen naar het brein dan omgekeerd. Daarenboven kan men met een eenvoudige oefening het hartritme in die mate beïnvloeden dat het hart zich niet meer in een vecht - vlucht reactie bevindt, maar in een veilige modus. Op dat moment geeft het hart signalen naar onze hersenen dat alles veilig is en brengt het hart evenwicht in ons brein en zenuwstelsel!

Hartcoherentie is deze bijzondere toestand waarin het hart zich in een veilige modus bevindt.

 

 

Vraagt hartcoherentie oefenen veel tijd ? 

Je kan 3 maal per dag 3 minuten oefenen of 2 maal 6 minuten. Deze korte tijd geeft je een kwalitatieve herstelfase met een 6 uur durend gunstig effect op lichaam en geest! 

 

Hoe weet ik dat mijn zenuwstelsel in balans is ?   

Hartcoherentie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Indien men de oefening doet zoals voorgeschreven, dan zal het hart zich naar een veilige modus begeven met gunstig effect tot gevolg. Hartcoherentie is ook meetbaar met biofeedback apparatuur. Deze apparatuur is speciaal ontwikkeld voor het meten van hartcoherentie en geeft je informatie over de toestand van je zenuwstelsel. 

 

Wat zijn de effecten van hartcoherentie training ?

           

·       Verbetering van concentratie en focus

·       Bevordering van creatief denken

·       Bevordering van rustgevoel en welbehagen

·       Verhoging van de veerkracht t.o.v. stress

·       Verandering van gedrag en denken in positieve zin

·       Bloeddruk regulerend, daling van hoge bloeddruk (stress gerelateerd)      

·       Effect op hartritmestoornissen (stress gerelateerd)

·       Verhoging van weerstand tegen ziekten

·       Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst, trauma’s, stress, …)

·       Ondersteunend effect bij regulering van bloedsuiker waarden

·       Toename van performantie

·       Regulering van het lichaamsgewicht (vermindert emo-eten)

·       etc.

 

Waar vindt hartcoherentie haar toepassing ?

·       Complementair met geneeskundige behandelingen

·       Het onderwijs, de sportwereld, …

·       “Stress” beroepen: verpleegkundigen, artsen, politie, onderwijzers, managers, …

·       Coaching in organisaties

·       Ziekteverzuim

·       Burn-out, CVS, stress gerelateerde klachten

·       etc.

 

  

individueel hartcoherentietraject

Hoe verloopt een individuele hartcoherentie-training ?

De training wordt stelselmatig opgebouwd. Er wordt verwacht actief deel te nemen aan de training. Deze deelname vraagt weinig van je dagdagelijkse tijd maar wel aandacht en discipline voor de beoefening van hartcoherentie. Daarom is coaching zo belangrijk.  

Het traject bestaat minimum uit 4 sessies:

·       Sessie 1 (ongeveer 1,5 u):  Hoe werkt jouw zenuwstelsel? Wat doet stress met mij? Wat is de invloed van ademhaling? Hoe kan ik “onthaasten”? Een stress-meting op papier en een coherentie-meting met de software.

 

·       Sessie 2 (1,5 u):   Hoe kan ik mijzelf in balans brengen? Wat is hartcoherentie en de functie van het hart? Hoe kan ik thuis zelfstandig meten of het zenuwstelsel in balans is?

 

·       Sessie 3 (1,5 u):  Wat is de rol van hormonen en wat is de invloed van emoties? Hoe kan ik een betere emotionele beheersing bekomen en veerkracht opbouwen?  

 

·       Sessie 4 (1,5 u):  Hartcoherentie in je dagdagelijkse leven: tips en tricks bij acute en toekomstige stress, conflicten, faalangst, etc. Werken aan een emotionele huishouding. 

 

 

Praktisch

Sessies vinden plaats in de praktijk in Sint-Denijs-Westrem (Gent) of online op afspraak.

De prijs van het traject is €444. Hierbij is 6 uur coaching inbegrepen verdeeld over 4 sessies, en alle tussentijdse ondersteuning. Ondersteunende coachingsoefeningen en eventueel healing, vallen ook binnen het individuele hartcoherentie-traject.

 

*Je kunt in één keer bij aanvang van het traject, of per sessie betalen.

 

*Indien er een extra 5e sessie bij komt, betaal je die afzonderlijk.

 

*Na elke sessie ontvang je een email met nodige info.

*Het is mogelijk om te trainen met de Moonbird, een adembegeleider, die je kunt lenen van Nina indien beschikbaar

.

*Tussen elke sessie is er een tijd van ongeveer 2 weken.

Vragen na het lezen van deze informatie?

Vul onderstaand formulier dan in.

Heb je een vraag, of wil je starten met hartcoherentie?

Nina Wopkje, jouw coach en healer, ook voor hartcoherentie
Vul dan hieronder je gegevens in.
Ik reageer binnen 48 uur.

Ik stuur je binnen 24 uur een email.

Bedankt voor de aanmelding!

bottom of page